Az IDE, mini Parlament


Az IDE egy mini parlamentet jelent, melyben sok kis párt játssza a maga meccseit (nem veszélyes, hogy furkálódás, lobbizás indul majd? a legnagyobb párt határozza meg az irányt? lehetséges erőviszonybeli átrendeződés ciklus közben?).
Az IDE annyiban "mini parlament", hogy ott is az IGEN/NEM arány jelenik meg, mint végeredmény, tehát nem CSAK az igen vagy CSAK a nem.
"Irány" viszont ITT nincsen (hiszen "arány" van helyette:) tehát meghatározó sincsen, így átrendeződés sem lehetséges.
A szavazások kérdésenként adhatnak más-más arányú eredményt. Az "irány" pedig majd a parlamentben alakul ki, amikor az IDE arányos részeredményéhez hozzáadódnak az ottani igenek és nemek, és végül elbillen a mérleg erre v. arra...
hogyan lehet eldönteni, amit említettél, hogy "mindenki aszerint kap képviselői helyeket, olyan arányban részesül az eredményből, amilyen részt kivett belőle. Hogyan lehet megállapítani, hogy ki-milyen részt vett ki, hiszen egyetlen párt indul és az ér el eredményeket, ez hogyan lebontható a részpártokra?
Ez a receptem (egyik) "titkos" része, ami nélkül hiába is lopná el bárki az ötletemet... (sajna szabadalmi oltalomra nem fussa:()
(...) nincs közös irány, és ez egy kispártoknak való ugródeszka, ahol "csoportos kedvezménnyel" lehet parlamentbe jutni?
A kispártokat nem kéne alapból temetni! A jog szerint 10 polgár (="civil"!:) összeállhat, és alapíthat egy pártot (az érdekei érvényesítésére) - miért lenne baj az, ha valakik akarnak valamit?! (tudtommal Ti is éppen akartok valamit:))
A baj ott kezdődik, ha ez az (akárhány) ember azt szeretné, hogy mindenki (kötelezően) csak azt akarhassa, amit ŐK látnak jónak. :(
Az IDE társuló kispártok (vagy mozgalmak:) egészen addig nem veszélyesek senkire, amíg a(z itteni belső) támogatásuk a "kritikus tömeg" alatt marad. (és még utána se nagyon:)
"A PDM azért nem nevezhető rétegpártnak, mert azt mondja a választónak: "válassz magadnak képviselőt, olyat, amilyet akarsz, mondd meg neki, mit szeretnél, és arra fog szavazni, amit kérsz" Vagyis MINDEN választó szavazhat ránk, nem tudsz olyan réteget megnevezni, "akié nem vagyunk", akihez nem tudunk szólni.
Én nem is Titeket neveztelek "rétegpártnak", csupán Te vetted azt magatokra.  Én csak úgy általában példálóztam a rétegpártokkal... Amit Te IDE leírtál, azt hívom én "pluralista" IDE-ológiának - amit egyébként az IDE is vall magáról. Csak Te még ott tartasz - ahol én is kezdtem:-), hogy ez ideológia MENTES, (holott valójában TÖBBES:))
Apropó, TE honnan fogod tudni, hogy KI szavazott rátok (titkosan;), és így KINEK a kérését kell teljesíteni majd a képviselőiteknek? ;-)
Te szervezeteket fognál össze, a mi koncepciónk éppen a szerveződés, a pártosodás és a lobbizó kis klikkek ellen kíván fellépni.
Tévedés. Én egyrészt a praktikum okán számolok a szervezetekkel...
Nem véletlen, hogy MINDEN (parlamentbe igyekvő) párt szövegeiből visszaköszön, hogy ők (a "bizonytalanok" mellett) a "CIVIL szervezetek"-kel is törődnek - valójában mindössze azok (szervezett!) tagsága szavazataira hajtanak. Ráadásul a gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy lepaktálnak a vezetőikkel, hogy azok tereljék csak szépen a tagságukat ODA hozzájuk (valamilyen ígérettel kecsegtetve őket).
Való igaz, hogy sokkal "hatékonyabb" így tömegeket elérni, mint egyesével - ezért hát magam sem mondhatok le erről a lehetőségről, csak épp IDE tisztességes, "elvi" alapon várom őket, vagyis sem ígérgetés, sem "baksis"...
Másrészt meg az emberi lustaság okán számolok velük, mert sajnos úgy látom, hogy eleinte MÉG nem fognak a polgárok "egyenként" olyan vehemenciával beleszólni - viszont a szervezeteik ezt könnyebben megtehetik helyettük, mint közvetítők - természetesen csak (a bár mikori) visszavonásig, a visszaélések elkerülése végett...
Véleményem szerint a szervezeti tagság teszi kisebb halmazzá az IDE-t.
Igen helytelenül vélekedsz az IDE'-ről): Valamit nagyon félreértettél - vagy én írtam le rosszul... A fentiekben talán már sikerült pontosítanom valamelyest (de még állok elébe a további tisztázásnak is:).
Tehát ugye AZ a kisebbik halmaz a kettőnké közül, amelyik AKÁR az (egyedülálló:) egyéneket, AKÁR a szervezeteiket (=szervezett egyéneket:) kizárja magából - márpedig az IDE (minden ellenkező híreszteléssel szemben:) nem zárja ki egyiket sem!
De miért is zárná, hiszen a döntéseket internetes szavazásokkal hozzuk majd meg, aminél igazán TÖK mindegy, hogy hányan, kik és honnan szavaznak (persze regisztráltan és biztonságosan) IDE!
A PDM viszont nem kéri, hogy csatlakozzanak hozzá más szervezetek, mert úgy gondoljuk, hogyha biztosítjuk a lehetőséget, hogy MINDENKI, mint egyén támogathassa az adott választókerületében a képviselőnket, ehhez nincs szükségünk belső klikkekre, csoportokra.
Ez így igaz! Leszámítva a toborzási hatékonyságot és az emberi lustaságot - ahogy fentebb már említettem volt:)
Ám ezeken túl még egy "karitatív" szempont felmerülhet...
Tudjuk, hogy egy "pártként bejegyzett" szervezetnek az 5%-os küszöb miatt kb. 280.000 szavazat kellene ahhoz, hogy bejusson az országgyűlésbe - ez ALATT ez lehetetlen a számára. Pedig lehet, hogy a céljai, elképzelései olyan jók, hogy ott lenne a helye, csak sokan még nem is értik meg, vagy prózaian csak nincs elég pénze eljutni a választók tömegeihez (azaz nem is tudnak róluk elegen:)
Szóval nekik (IS!:) kínálunk egy bejutási, megjelenési, ismertség növelési lehetőséget. Mondhatni önzetlenül, hiszen az így együtt elért képviselőink NEM a mieink lesznek, és NEM a mi programunkat képviselik, hanem az EGÉSZ választói közösségünkét...
A fent leírtak szerint kell értelmezni a mondatot, hogy "a PDM bárkit befogad, aki az ajtó előtt hagyja ideológiáit". Ez annyit jelent, hogy nem számít, honnan jössz, nem számít, mit hiszel, ha képes vagy értelmesen beszélgetni és közös, szakmai döntést hozni nálunk az ideológiáid nélkül, gyakorlati megközelítéssel, akkor nálunk a helyed.
Tisztára, mint a "Civil Mozgalom" nevű PÁRT hitvallásában!:)
Vedd észre, hogy a PDM-nek SZÁMOS konkurense akad, amely mind igen hasonló programmal bíró SZERVEZET. Ezek MIND csak viszik a lehetséges csatlakozókat innen, viszont az IDE'nek egyáltalán NEM a konkurensei, mert ha szervezetként csatlakoznak IDE ((és ugyan MIÉRT NE tennék azt?! - főleg, ha fő programpontjuk az "összefogás";)), akkor ők bizony nem "innen" viszik a potenciális tagokat, hanem éppen, hogy IDE hozzák, méghozzá ÚGY, hogy közben MIND meg is tarthatják őket (és a velük járó toborzási "dicsőséget" is) MAGUKNAK.
HA viszont NEM csatlakoznak IDE, akkor egyrészt kapásból lebuktatják magukat, hogy nem is összefogni, csupán "összefogdosni" akarnak jó pár szavazót maguknak - másrészt SZABAD jelzést adnak ahhoz, hogy a tagságukból egyenként hozhassunk IDE annyi embert, ahányat csak tudunk (és persze ahánynak jobban tetszik ez az IDEánk, mint az ebből kimaradó ÖNZŐ - és talán úgy már/még be se jutó! - szervezetük)!
Akik nem hajlandóak senkivel összefogni, azok szavaznak továbbra is a pártokra. Az általunk elképzelt pártmentes rendszerben (...) előbb-utóbb kiszorításra kerülnek (...)
Na látod, akik meg 2014-ben nem jönnek IDE, azok máris kiszorítják saját magukat a parlamentből (lásd CM 1% alatti eredménye 2010-ben!). Persze mondhatja bárki (főleg a CM-esek:), hogy: - na de az IDE még ennyit SEM ért el! - ettől még nekem elvileg igazam van abban, hogy HA a CM (vagy bárki más:) elérhet MAGA 4,99 %-ot, és az IDE elérhet 0,02%-ot, akkor már van értelme összeállniuk, de csak olyan módon, amely mindkettőjük számára korrekt eredményt biztosít! (Az roppant kevés, hogy "szavazzatok TI IS mi ránk" - oszt jó napot!) És itt tényleg nem a "méret" a lényeg, mert ha csak EGY szavazat is hiányzik a küszöbhöz, akkor máris bukta van egy 250.000-es támogatottságú pártnak IS!
Ez a gyakorlati oldala annak, amelyet az elvi, befogadó-"halmazelméleti" oldaláról már átbeszéltünk, és gondolom, el is fogadtad, hisz már csak azt vitattad, hogy az IDE a tágabb... (értsd: nem a "nagyobb":))
De ez a réteg, az együttműködést óhajtók rétege az, mely képes megszüntetni a pártos rendszert. A pártoskodóktól ezt hiába várnánk. Pártokkal összefogni számunkra csupán időhúzás, mert a célunkhoz nem visz közelebb.
Ebben eléggé eltér az alapállásunk, mivel ugye szerintem nem "a" párttal van a baj, hanem csupán "egyes" (és kettes, hármas stb.:) pártokkal. Egyébként pedig minél több "rész" vesz részt az országgyűlésben, annál teljesebb lehet az EGÉSZ (mint a részek összessége).
Egyébként hány és mely szervezetek csatlakoztak eddig? Csak azért kérdem, hogy beleér-e a kezünk a bilibe, és álmodozgatunk, vagy mi az a konkrét erő, amely mögötted (IDE) áll? Nagyságrendileg hány ember? Hány embernek teszik a programotok? Miért van pangás az oldaladon, és miért írtad ki nemrégiben, hogy "SZÜNETELÜNK"?
Szünetel a "párt", mivel a bíróság megszüntette, és még nem csináltunk helyette másikat. Én most gyakorlatilag, a 0-ról kezdem újra felépíteni az egészet. IDE'n még biztosan pártmentesen is:), - még az EP választás előtt (IDE-jelölteknek) összetoborzott 810 fős címlistát is eldobom, miután most még utoljára küldtem rá egy felhívást, amire mindössze 13 pozitív, 4 negatív (+pár semleges) válasz jött CSAK vissza... Ha már az erőnél tartunk, érdekes lenne egy (bármilyen:) szavazás indítása a PDM fb-oldalon, hogy abból a majd 500 tagból mennyit lehetne vele ténylegesen megmozdítani csupán egyetlen "konkrét" kattintás (meg persze előtte némi kis olvasás:) erejéig... Egy másik remek aktivitás-mérési lehetőség a MOST frissen feltett 10 pontod megosztóinak száma...
Az IDE csatlakozó szervezetek ÉS magánszemélyek mennyiségére pedig térjünk vissza az év vége felé... (esetleg még "félidőben" is:)
Mindezt azért kérdem, mert továbbra is hiszem, hogy képviselőjelöltként részt vehetnél a mi munkánkban is, ha már ez a koncepció szünetel.
Nem a "koncepció" szünetel - sőt, épp most éled újra. :)De még az IDE'nél sem leszek (egyéni) jelölt, csupán a listánk UTOLSÓ pozíciója jár majd az "1. szóló"-nak ;)
Ilyen összefogást nagyobb szervezetek sem értek el, Te is megpróbáltad már számtalanszor, pártként és párt nélkül, eddig eredmény nélkül. Nem sikerült bekerülnöd a parlamentbe. Mióta próbálkozol? Tíz éve, húsz éve?
(párt nélkül nem próbáltam - tudtommal -, mert mindig is láttam, hogy az nem járható út:) "Nagyobb szervezet" volt az egyesített görög haderő is Trója ellen - mégis 10 évig hiába próbálkoztak, végül egy pár tucat fős gárdának sikerült, egy falóban - nos, 2014-ben terveim szerint az IDE is ilyen lesz... (valóban;)
Én sokat tanultam MINDEN kudarcomból - és ahogy említetted - az volt bőven, tehát most sokat is tudok... Ne hidd, hogy egy percig is álmodozok, nagyon is realista vagyok, sokszor még szkeptikus is...
Ettől függetlenül elég jól tisztában vagyok a lehetőségekkel (egy diploma nélkül abszolvált ÁIF és 9 év jogalkalmazói gyakorlat +két saját párt után:), és nem is hagyom őket kihasználatlanul egy (újabb:) próba erejéig legalább!
Megharagszol, ha azt mondom: talán add fel az álmodozást és koncentrálj egy adott választókörzetre, amiben indulsz és kerülj be egy olyan független képviselői szövetség részeként, mely a tiedhez hasonló célokért küzd.
Talán meg fog lepni, de ÉN nem akarok bejutni ODA!
A személyes hiúságom mindössze akkora, hogy el tudnék viselni egy "állandó belépőt" a parlamentbe - folyosó, karzat, büfé stb. :D
Veled sokkal könnyebben menne, velünk sokkal könnyebben menne, együtt sokkal könnyebben menne.
Örülök, hogy így látod, innen már csak egy kis lépés, hogy a szervezeteddel csatlakozz majd végül IDE! :D
Elvi alapon is, mert ugye mi vagyunk a tágabban körülírható halmaz,
+gyakorlatias alapon is, mert épp mi tudjuk megnövelni a saját létszámotokat a további (akár csak még egy-két!:) IDE csatlakozó autonóm szervezet létszámával 2014-re.
Addig is jó gyarapodást kívánok Nektek is (és az összes többi "konkurens" szervezeteteknek is, akiket szintén várunk:)
IDE
Bognár Attila

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése